TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN DAYANDIĞI ESASLAR -7

Türk milliyetçiliği, “ordu-millet” geleneği telâkkisini kurmuş, geliştirmiş ve bu telâkkiyi kuvveden fiile geçirmiş târihî bir fikir hareketidir. 

 Türk Milleti “ordu - millet”tir. Bu onun şanlı ve şerefli geçmişinin bütün cihâna öğrettiği en önemli bir husûsiyetidir. Cihângirlik Türk Milleti’nin mayasında vardır. Her Türk anasından asker olarak doğar. Yaşı kaç olursa olsun hep asker olarak yaşar. Kadını, erkeği, kızı - kızanı fark etmez. İnandığı değerler uğruna ölüme seve seve koşan ve meydan okuyan dünyada ondan başka millet yoktur. Türk Milleti, dünyada şehîdi, şühedâsı ile aynı imân ateşini sînesinde taşıyan tek bir millettir. Türk Milleti’nin karakterinde çelikten bir irâde vardır. Kırılır belki lâkin asla Allah’dan (azze ve celle) başka hiçbir güç, kuvvet ve kudret karşısında eğilmez. Cihân târihi; Türk’ün civânmertliğini, cevvâliyetini, cesurluğunu, salâbetini, celâdetini, cihângirliğini, ilh…anlata anlata bitirememiştir. Türk Milleti, Allah (celle celâlühü) vergisi bir şahsiyet ve karakter yapısının sahibi ve inandığı değerler uğruna seve seve  ölmeyi hakîki yaşamak olarak kabul etmiş şanlı ve şerefli bir milletir.

Türk Milleti’nin İslâmiyet’i kabul ettikten sonra adı “Müslüman Türk Milleti” olmuştur. Müslümanlık ile şereflenen Türk Milleti, Hazreti Peygamberimiz’in (sellallahü aleyhi vesellem) “Ebedî Risâleti”ni en büyük emânet olarak “Alî Resûl”den yâni Abbâsîlerden devralmış ve bu emâneti bütün cihâna ulaştırmak için kudretli muntazam ve muazzam “Müslüman Türk Orduları” teşekkül ettirmiştir. Böylece Türk milliyetçiliği, “nizâm-ı âlem ülküsü”nün bayraktar fikriyatı hâline gelmiştir. Müslüman Türk Milleti, bilhassa Âlî Selçuk (Selçuklular) ve Âlî Osman (Osmanlılar) ile İslâm’a çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Türk Milleti; asırlardan beri “ordu-millet” telâkkisinde, “selim akılın rehberliği”ndeki ilimde, san’atta, tefekkürde ve fikriyatta hep zirvelerde olmuştur.

“Ordu” Adı ve “Ordu – Millet” Telâkkisi

“Ordu” adı, Türklerin târihinde ilk millî kudret, kuvvet ve ilk millî teşkilât olarak teşekkül etmiştir. Bir millî ve hukukî müessese olarak Ordu, “Ordu”dan “devlet”e  uzanan  tarîhi yolculuğun başlangıcını teşkil eder. Hun Türkleri ile beraber Orta Asya’da çeşitli adlar altında kurulmuş olan bu teşkilâtlı teşekkül; Anadolu’nun “Türk Yurdu” hâline getirilmesinden sonra da hem “Millî Ordu”, hem de “Mülkî İdare” sistemi içerisinde “İl” (Vilâyet) olarak “Ordu” adı ile târihteki yerini almıştır. Azîz Türk Milleti tarafından bu çok husûsî şerefli adın bayraklaştırılmış bir “ad” olarak dâima yaşatılmış olduğunu  görüyoruz.

TEFEKKÜR

Türk Milliyetçiliği; “Ordu-Millet” Türküsü

Müslüman Türk Birliği; “Millî-Devlet” Ülküsü

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet ŞAHİN Arşivi
SON YAZILAR