Osman BÜYÜKKAYA

Osman BÜYÜKKAYA

KİMİN ELİ KİMİN CEBİN

ÇİN tarihi İpek Yollarını yeniden canlandırmayı hedefliyor, Deniz ve Demiryolu girişimine yönelik altyapı yatırımları hızla devam ediyor. ÇİN li firmaların liman yatırımlarıyla Denizlerdeki girişim kapsamı genişliyor, yeni Deniz İpek Yolu ve Demir yolu ile ABD ekonomisini bitirecek proje deniyor. ABD’nin ÇİN e karşı açtığı ekonomik savaşın bir nedeninin de bu projeler olduğu belirtiliyor. Deniz İpek Yolu girişimi kapsamında ÇİN li firmaların uluslararası deniz ticareti açısından önem taşıyan limanlardaki yatırımları yoğunlaşırken, uzmanlar denizlerde oluşturulan yolun (güzergah) küresel ticareti kolaylaştıracağını belirtiyor.

Tarihi İpek Yollarını yeniden canlandırmayı hedeflerken, ÇİN Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından 2013’te açıklanan Kuşak Yol Girişimi’ne yönelik altyapı yatırımları hızla devam ederken, söz konusu girişimin kapsamı da genişliyor. Yaklaşık 70 ülke ve toplam 21 trilyon dolarlık ekonomiyi kapsayan girişim, sınırlarını denizlere de taşıyor. Denizyolları ve karadaki altyapı ağlarıyla ÇİN, Asya, Afrika ve Avrupa ile bağlarının genişlemesi hedeflenirken şirketler, son dönemde denizaşırı ülkelerde yoğunlaşan liman alımlarıyla öne çıkıyor. Son olarak ÇİN önde gelen gemicilik ve lojistik şirketlerinden COSCO, BELÇİKANIN ikinci en büyük limanı olan Zeebruggea yaptığı 35 milyon avroluk yatırımla gündeme geldi. Denizcilik danışmanlık şirketi Drewry’den derlenen bilgilere göre, ÇİN li liman operatörü şirketlerin kapasite gelişimi 2007-2016 döneminde hızlı bir gelişim kaydetti.

Putten Deniz İpek Yolu’nun küresel deniz ticaretindeki şirket ve finansal kuruluşların rolü artarken dünya deniz ticareti bağını geliştirmeyi amaçlayan bir politika olduğunu söyledi. ÇİN denizyollarına yönelik yatırımlarının Kuşak Yol Girişimi’nden önce başladığını belirten Putten, dahil olduğumuz liman inşaat veya modernizasyon projelerinin doğrudan yatırımlar yerine kredilerle finanse edildiğini ifade etti. Putten, Deniz İpek Yolu’nun küresel ticarete etkisine değinerek, “Deniz İpek Yolu, deniz ticaret modellerinin coğrafyasını değiştiriyor ve gelişmekte olan birçok ülkenin küresel ticaret sistemine entegrasyo’nu artabilir. Bu yol, küresel ticaret hacmini artıracaktır” dedi.

Doğu Akdeniz’deki varlığının ana odağı olan Pire’deki yenileme faaliyetlerinin destekçisi görünmektedir. ÇİN li firmalarının Türkiye’deki yatırımlarına da işaret eden Putten, şöyle devam etti: “COSCO liderliğindeki bir ÇİN Konsorsiyumu, Kumport Limanı çoğunluk hissesine sahip. Daha uzun vadede, Türkiye’nin coğrafi konumu, çok büyük bir potansiyeli barındırıyor. ÇİN li şirketlerin Hint ve Atlantik Okyanusu ile Akdeniz’in yanı sıra Latin Amerika ve Afrika’da da alımlar yaptığını kaydeden Davidson, “Türkiye de Deniz İpek Yolu’nun bir parçası ve asıl faydası, limanlara yapılmakta olan yatırımlarla Türkiye’nin Asya ve özellikle ÇİN ile ticaret yapmasını sağlamasıdır. Ancak Türk ve uluslararası liman operatörlerinin Türk limanlarındaki yatırımları ÇİN li oyuncuların yatırımlarından daha fazladır” dedi. ABD, kendisine en büyük rakip olarak gördüğü, ÇİN in Yeni İpek Yolu projesinden ilk günden itibaren rahatsızlık duyduğu biliniyor. Kimi çevreler tarafından Yeni İpek Yolu projesinin ABD’yi bitirecek proje olduğunu söylüyor. ABD ve ÇİN ekonomik olarak güreşiyor ve çimler eziliyor, DOLAR 4 tl oldu EURO 5 tl oldu ABD gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin mal girişlerine getirdiği yüksek gümrük vergileri ile Dünya ticareti çökmeye başladı. Allah sonumuzu hayır getirsin ….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile
yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman BÜYÜKKAYA Arşivi
SON YAZILAR